Przepis na tartę czekoladową z miętą

Weź:
•1¼ szklanki mąki
•¾ kostki zimnego masła
•2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
•pół szklanki cukru

na nadzienie:
•1¼ szklanki śmietany kremówki
•2 tabliczki czekolady deserowej
•2 jajka
•2 łyżki likieru miętowego
•szczyptę soli
•listki mięty

Przepis na tartę:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i chłódź 30 minut. Rozwałkuj cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełóż na wysmarowaną masłem formę do tarty. Przykryj papierem, wysyp fasolą lub ryżem po brzegi. Piecz 15 minut w 220ºC, usuń fasolę oraz papier i piecz jeszcze 10 minut. Połamaną na kawałki czekoladę zalej gorącą kremówką, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jajka ubij z likierem i solą, dodaj do masy czekoladowej. Wylej na ostudzony spód i piecz 25 minut w 175ºC. Podawaj z listkami mięty.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free

Zobacz również