Sernik po krakowsku

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 2 h Składnik: Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na przyjęcie

Prawdziwy regionalny sernik prosto ze stolicy Małopolski.

WEŹ:

  • ciasto
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g schłodzonego masła
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 żółtka
  • szczyptę soli
  • masło i bułkę tartą do wysmarowania formy

NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g namoczonych rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

WYKONANIE:

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, olejek i szczyptę soli, szybko wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotować masę serową. Utrzećna puszystą masę masło, cukier wanilinowyi cukier puder. Dodawać po łyżce twarogu,a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. 3⁄4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim (łącznie z bokami) formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na wąskie paski. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie, wyrównać i ułożyć na powierzchni kratkę z pokrojonych pasków ciasta. Piecok. godziny w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu sernik można polukrować i posypać cukrem pudrem.

Tekst: Magda Grzebyk autorka bloga Krytyka Kulinarna

Zdjęcia i stylizacja: Asia Matyjek/ Studio Odczaruj Gary

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Magdy Grzybek Cudowna manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze

Wydawnictwo Edipresse Polska 2019

Zobacz również