Red Velvet Cake z białym kremem i truskawkami - najbardziej walentynkowy tort na świecie!

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 2 godziny Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

To klasyczne, puszyste ciasto Red Velvet o delikatnym kakaowym smaku i pięknym czerwonym kolorze, przełożone aksamitnym, białym kremem z serka mascarpone.

Weź:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 ml maślanki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (żelowego)

Na biały krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół).
  2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce ubij cukier z olejem, dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj maślankę, ocet jabłkowy i czerwony barwnik, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy (ok. 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 30-35 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  8. Po upieczeniu ostudź i przekrój ciasto na dwa lub trzy blaty.

2. Przygotowanie kremu:

  1. W misce ubij śmietankę na sztywno.
  2. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
  3. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z mascarpone, mieszając szpatułką.

3. Składanie ciasta:

  1. Na pierwszy blat nałóż równą warstwę kremu.
  2. Połóż drugi blat i ponownie posmaruj kremem.
  3. Jeśli masz trzy blaty, powtórz krok.
  4. Całe ciasto posmaruj cienką warstwą kremu na wierzchu i bokach.

Dekoracja:

  • Możesz posypać okruszkami z ciasta dla eleganckiego efektu.
  • Dodać świeże owoce, np. maliny lub truskawki.
  • Zrobić czerwone wzorki na wierzchu, używając barwnika spożywczego.

Gotowe! 

To wilgotne, lekko kakaowe ciasto z aksamitnym, waniliowym kremem jest idealne na każdą okazję!

Smacznego! 

zdjęcie: shutterstock

Zobacz również