weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Pudding ryżowy z mirabelkami

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 20 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

WEŹ: 

  • szklankę ryżu
  • szklankę mleka
  • laskę cynamonu
  • skórkę z pomarańczy
  • 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczyptę soli
  • łyżeczkę masła
  • łyżkę mleka skondensowanego
  • mirabelki z kompotu
  • łyżkę likieru Cointreau (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Wypłukany ryż zagotuj w mleku z cynamonem, skórką pomarańczową i szczyptą soli, a potem gotuj na wolnym ogniu godzinę, ciągle mieszając. Wyjmij cynamon, wsyp cukier i gotuj 15 minut, pilnując,by się nie przypalił (jest już gęsty). Dodaj masło, mleko skondensowane, likier, przełóż do pucharków. Podawaj schłodzony, udekorowany przetartymi mirabelkami.

Tekst: Joanna Halena

Zdjęcia: Stockfood/ Free

reklama

Zobacz również