Przekładaniec ze śliwkami

Wypróbuj przepis na nasz ulubiony przekładaniec ze śliwkami!
Weź na ciasto:
• 7 jajek
• szklankę mąki
• szklankę cukru
• ¼ szklanki mąki migdałowej
• 7 jajek
• szklankę mąki
• szklankę cukru
• ¼ szklanki mąki migdałowej
Na krem:
• 1½ szklanki śmietanki kremówki
• szklankę jogurtu
• pół szklanki cukru pudru
Do dekoracji i przełożenia:
• miseczkę śliwek węgierek
• pół szklanki brązowego cukru
• kieliszek nalewki wiśniowej lub czereśniowej
•garść płatków migdałowych
• miseczkę śliwek węgierek
• pół szklanki brązowego cukru
• kieliszek nalewki wiśniowej lub czereśniowej
•garść płatków migdałowych
Białka ubij na półsztywno, dosyp cukier i dalej ubijaj. Gdy piana będzie błyszcząca, dodawaj po kolei żółtka, a potem delikatnie wmieszaj mąkę. Wlej do tortownicy, piecz mniej więcej 40 minut i zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Ubijaj śmietanę; gdy będzie sztywna, wsyp cukier. Potem dodaj partiami jogurt i ubijaj, aż powstanie gęsty krem. Śliwki przekrój na pół i podsmaż z cukrem, żeby puściły sok. Wlej nalewkę. Duś, aż owoce zmiękną. Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa placki. Na pierwszy wyłóż połowę śliwek z sokiem z patelni. Posmaruj połową kremu jogurtowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu. Udekoruj pozostałymi śliwkami i posyp płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock