Ciasto migdałowo-mirabelkowe

Przepis na ciasto migdałowo-mirabelkowe z pomarańczową skórką i cynamonem

Wypestkuj kilogram mirabelek i przekrój owoce na połówki. Wymieszaj z łyżką mąki, połową szklanki cukru, skórką startą z dwóch pomarańczy, dodaj laskę cynamonu i piecz w 200ºC pod przykryciem pół godziny.

Wymieszaj 1¾ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, połową łyżeczki sody oczyszczonej, ¹⁄³ szklanki mielonych migdałów, 2 łyżkami cukru, 6 łyżkami masła. Dodaj ¼ szklanki mleka podgrzanego z połową szklanki jogurtu naturalnego i krótko wyrabiaj ciasto.

Usuń laskę cynamonu z upieczonych śliwek, posyp garścią płatków migdałowych, na wierzchu rozprowadź łyżką ciasto i posyp kolejną garścią płatków migdałowych. Piecz pół godziny w 200ºC. Podawaj na ciepło, np. z lodami.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Corbis/profimedia

Zobacz również