Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO: 

  • szklankę mąki
  • 2 jajka
  • szklankę mleka
  • szklankę gazowanej wody mineralnej
  • łyżkę brązowego cukru
  • szczyptę soli
  • 3 łyżki oleju 

NA NADZIENIE: 

  • kubełek serka mascarpone
  • 20 umytych i oszypułkowanych truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • listki ziół do dekoracji: mięty, melisy, lawendy

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta połącz w blenderze i zmiksuj na gładką masę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny, a potem jeszcze raz sprawdź gęstość i ewentualnie dolej trochę wody. Smaż na bardzo gorącej patelni tylko przetartej tłuszczem mniej więcej po minucie z każdej strony i odkładaj jedne na drugie na talerz. Mascarpone wymieszaj z sokiem cytrynowym i dwiema łyżkami cukru pudru, truskawki pokrój w plastry. Każdy naleśnik posmaruj mascarpone, na serku połóż talarki truskawek, zroluj i posyp pudrem. Udekoruj zielonymi listkami ziół.

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również