Naleśniki z mascarpone i truskawkami
WEŹ NA CIASTO:
- szklankę mąki
- 2 jajka
- szklankę mleka
- szklankę gazowanej wody mineralnej
- łyżkę brązowego cukru
- szczyptę soli
- 3 łyżki oleju
NA NADZIENIE:
- kubełek serka mascarpone
- 20 umytych i oszypułkowanych truskawek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- listki ziół do dekoracji: mięty, melisy, lawendy
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta połącz w blenderze i zmiksuj na gładką masę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny, a potem jeszcze raz sprawdź gęstość i ewentualnie dolej trochę wody. Smaż na bardzo gorącej patelni tylko przetartej tłuszczem mniej więcej po minucie z każdej strony i odkładaj jedne na drugie na talerz. Mascarpone wymieszaj z sokiem cytrynowym i dwiema łyżkami cukru pudru, truskawki pokrój w plastry. Każdy naleśnik posmaruj mascarpone, na serku połóż talarki truskawek, zroluj i posyp pudrem. Udekoruj zielonymi listkami ziół.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock