Mazurek pomarańczowy

Pomarańczowy mazurek to prawdziwa uczta dla zmysłów. To wielkanocne ciasto z pewnością zagości na waszych stołach nie tylko od święta!
Składniki:
• pół kostki masła
• 1¼ szklanki mąki
• pół szklanki cukru pudru
• żółtko
• szczypta soli
• 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
• 4 pomarańcze
• cytrynę
• ¾ szklanki cukru
• 1¾ szklanki płatków migdałów
Do dekoracji:
• szklanka cukru
•szklanka wody
• pomarańcz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na półcentymetrowy placek. Wyłóż nim natłuszczoną formę o średnicy 24-25 cm, wstaw do lodówki.
2. Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj nadzienie. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj i włóż na kilka minut do wrzątku. Wyciśnij sok i przelej do garnuszka. Dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsty szklisty syrop.
3. Schłodzone ciasto przygotuj do pieczenia jak w pozostałych przepisach. Wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C, a 10 minut przed końcem usuń papier do pieczenia, którym ciasto było przykryte.
4. Gdy syrop pomarańczowy przestygnie, dodaj płatki migdałów i wylej na wystudzony spód. Odstaw, żeby masa stężała.
5. Teraz dekoracja. W rondelku z grubym dnem zagotuj wodę, wsyp cukier i trzymaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Umytą i sparzoną pomarańczę pokrój na cieniutkie plasterki, wrzuć do syropu i gotuj godzinę. Przełóż plasterki na papier do pieczenia,
a kiedy wyschną, rozłóż je na mazurku.
Przepisy i stylizacja: Maria Szkop
Zdjęcia: Łukasz Zandecki