reklama

Mazurek pomarańczowy

Pomarańczowy mazurek to prawdziwa uczta dla zmysłów. To wielkanocne ciasto z pewnością zagości na waszych stołach nie tylko od święta!

Składniki:

• pół kostki masła

• 1¼ szklanki mąki

• pół szklanki cukru pudru

• żółtko

• szczypta soli

• 1-2 łyżki zimnej wody 

Nadzienie:

• 4 pomarańcze

• cytrynę

• ¾ szklanki cukru

• 1¾ szklanki płatków migdałów 

Do dekoracji: 

• szklanka cukru 

•szklanka wody

• pomarańcz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na półcentymetrowy placek. Wyłóż nim natłuszczoną formę o średnicy 24-25 cm, wstaw do lodówki.

2. Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj nadzienie. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj i włóż na kilka minut do wrzątku. Wyciśnij sok i przelej do garnuszka. Dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsty szklisty syrop.

3. Schłodzone ciasto przygotuj do pieczenia jak w pozostałych przepisach. Wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C, a 10 minut przed końcem usuń papier do pieczenia, którym ciasto było przykryte.

4. Gdy syrop pomarańczowy przestygnie, dodaj płatki migdałów i wylej na wystudzony spód. Odstaw, żeby masa stężała.

5. Teraz dekoracja. W rondelku z grubym dnem zagotuj wodę, wsyp cukier i trzymaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Umytą i sparzoną pomarańczę pokrój na cieniutkie plasterki, wrzuć do syropu i gotuj godzinę. Przełóż plasterki na papier do pieczenia,
a kiedy wyschną, rozłóż je na mazurku.

Przepisy i stylizacja: Maria Szkop  
Zdjęcia: Łukasz Zandecki

reklama

Zobacz również