Galette z figami i winogronami
Kiedy w ogrodzie dojrzewają ostatnie winogrona, a na targach pojawiają się miękkie, słodkie figi, warto upiec coś prostego i pachnącego naturą. Galette z figami i winogronami to przepis, który rozpieści wasze podniebienia!
Składniki:
• 250 g ciasta francuskiego lub kruchego
• 4–5 dojrzałych fig
• 1 szklanka bezpestkowych ciemnych winogron
• 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki roztopionego masła
• kilka listków świeżego tymianku
• opcjonalnie: garść borówek lub malin do dekoracji
• kwaśna śmietana lub ricotta do podania
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra–dół).
2. Ciasto francuskie rozwiń na papierze do pieczenia i ułóż na blasze.
3. W misce wymieszaj przekrojone na pół winogrona i pokrojone w plastry figi z miodem (lub cukrem), mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny i listkami tymianku.
4.Rozłóż owoce na cieście, zostawiając ok. 2 cm marginesu.
5. Zwiń brzegi do środka, posmaruj je masłem i lekko oprósz cukrem.
6. Piecz ok. 35 minut, aż ciasto będzie złociste, a owoce lekko skarmelizowane.
7. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kwaśną śmietaną, ricottą lub miodem.
Tekst: AR zdjęcie: shutterstock