Ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • szklanka purée z dyni
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • pół kostki masła
  • 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

NA KREM:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki wody
  • pół szklanki orzechów włoskich 

PRZYGOTOWANIE:
Purée dyniowe wymieszaj z płatkami i zalej wrzątkiem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie martw się,  że nie będzie biała, bo używasz cukru trzcinowego.  Ważne, by była lekka i jednolita. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Delikatnie wmieszaj namoczone płatki i suche składniki. Mieszaj krótko, ale tak, by ciasto było jednolite.

Przełóż do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180°C do suchego patyczka.

Przygotuj sos. Zmiksuj banany z wanilią i solą. Powoli rozpuszczaj w rondelku cukier w wodzie, aż się skarmelizuje. Nie mieszaj w trakcie, bo zrobią się grudki. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn nabierze bursztynowego koloru, dodaj banany i wymieszaj całość na kremowy karmel. W razie potrzeby lekko podgrzej. Połącz karmel z posiekanymi orzechami i wyłóż na ciasto. 
Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak – najpierw pisała blog Kulinarne Bezdroża. Potem wygrała telewizyjny program MasterChef. Teraz prowadzi warsztaty i wydaje książki o jedzeniu.

Zobacz również