Ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu
WEŹ:
- szklanka purée z dyni
- szklanka płatków owsianych górskich
- 2/3 szklanki gorącej wody
- pół kostki masła
- 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
NA KREM:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- pół szklanki jasnego cukru trzcinowego
- 4 łyżki wody
- pół szklanki orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Purée dyniowe wymieszaj z płatkami i zalej wrzątkiem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie martw się, że nie będzie biała, bo używasz cukru trzcinowego. Ważne, by była lekka i jednolita. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Delikatnie wmieszaj namoczone płatki i suche składniki. Mieszaj krótko, ale tak, by ciasto było jednolite.
Przełóż do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180°C do suchego patyczka.
Przygotuj sos. Zmiksuj banany z wanilią i solą. Powoli rozpuszczaj w rondelku cukier w wodzie, aż się skarmelizuje. Nie mieszaj w trakcie, bo zrobią się grudki. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn nabierze bursztynowego koloru, dodaj banany i wymieszaj całość na kremowy karmel. W razie potrzeby lekko podgrzej. Połącz karmel z posiekanymi orzechami i wyłóż na ciasto.
Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak – najpierw pisała blog Kulinarne Bezdroża. Potem wygrała telewizyjny program MasterChef. Teraz prowadzi warsztaty i wydaje książki o jedzeniu.