Drożdżówka dla leniwych

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO: 

  • szklankę mleka
  • pół kostki drożdży
  • pół kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklankę cukru 
  • 2½ szklanki mąki
  • skórkę i sok z jednej cytryny
  • 4-5 szklanek truskawek  

NA KRUSZONKĘ: 

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki  

NA LUKIER:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Poprzedniego dnia wieczorem przygotuj ciasto: utrzyj w misce drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. W garnuszku podgrzej mleko, aby było ciepłe (nie gorące), rozpuść w nim masło, wlej do drożdży, zamieszaj, dodaj resztę składników i łyżką wyrób jednolite ciasto. Wyłóż je na blachę i uklep palcami, powtykaj truskawki. Wymieszaj składniki kruszonki i posyp ciasto. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc.

Następnego ranka wyjmij z lodówki i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 160°C i piecz do czasu, aż się zezłoci (około 40 minut). Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polej lekko ostudzone ciasto. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane świeżymi truskawkami, ze szklanką zimnego mleka. 

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności. 

Zobacz również