Drożdżówka dla leniwych
WEŹ NA CIASTO:
- szklankę mleka
- pół kostki drożdży
- pół kostki masła
- opakowanie cukru waniliowego
- szklankę cukru
- 2½ szklanki mąki
- skórkę i sok z jednej cytryny
- 4-5 szklanek truskawek
NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki
NA LUKIER:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Poprzedniego dnia wieczorem przygotuj ciasto: utrzyj w misce drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. W garnuszku podgrzej mleko, aby było ciepłe (nie gorące), rozpuść w nim masło, wlej do drożdży, zamieszaj, dodaj resztę składników i łyżką wyrób jednolite ciasto. Wyłóż je na blachę i uklep palcami, powtykaj truskawki. Wymieszaj składniki kruszonki i posyp ciasto. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc.
Następnego ranka wyjmij z lodówki i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 160°C i piecz do czasu, aż się zezłoci (około 40 minut). Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polej lekko ostudzone ciasto. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane świeżymi truskawkami, ze szklanką zimnego mleka.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.