Biszkopt z orzechami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • tortownicę o średnicy 25 cm
  • 6 jajek
  • 2¼ szklanki cukru
  • 250 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • szklankę mąki pszennej typu 450
  • szczyptę proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Użyj jajek prosto z lodówki. Białka ubijaj na sztywno, a podczas ubijania dodawaj partiami cukier. Ubijaj, aż powstanie gładka, lśniąca masa, a drobinki cukru się rozpuszczą. 

Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do jajek z cukrem wsyp oba rodzaje mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Przelej do tortownicy. Piecz około godziny w 190°C, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodził z niego suchy.

Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również