Orzeźwiający witaminowy mus

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Przekąski , Deser , Na przyjęcie

Gdy masz ochotę na niebanalny, a zarazem prosty deser z awokado - spróbuj tego przepysznego musu! 

Weź:

•400 g awokado (miękkiego, obranego, wypestkowanego) 
•8 łyżek soku z cytryny
•2 łyżki soku z limonki
•otartą skórkę z całej limonki
•2–3 łyżki oleju kokosowego
•6–7 łyżek syropu z agawy albo płynnego miodu
•garść miękkich młodziutkich listków mięty i melisy

Do dekoracji:

•owoce kiwi
•pokruszone niesolone pistacje

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką masę, na koniec lejącą cienką strużką wmiksuj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.

2. Przełóż do szklanek wyłożonych plasterkami kiwi, posyp pistacjami, ozdób listkami mięty 
oraz melisy.

3. Mus podawaj schłodzony.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl

Zobacz również