Arbuzowy tort z owocami – najprostszy i najpiękniejszy deser

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 10 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na przyjęcie , Dla dzieci

Lato smakuje najlepiej wtedy, gdy na stole pojawia się arbuz – soczysty, słodki i chłodny. Zamiast kroić go zwyczajnie w kostkę, możesz zamienić go w efektowny tort z owocami i lekkim kremem. To prosty sposób na orzeźwiający deser, który wygląda jak małe dzieło sztuki i zachwyci domowników oraz gości.

WEŹ:
• gruby plaster dobrze schłodzonego, dużego i dojrzałego arbuza bez pestek
• garść ulubionych owoców jagodowych: borówki, maliny, jeżyny, kilka listków mięty
• gęsty jogurt grecki albo bita śmietana (jako „krem”)

Arbuza pokrój w trójkątne kawałki jak pizzę i ułóż na talerzu. Na każdy kawałek nałóż porcję kremu z jogurtu lub bitej śmietany, udekoruj owocami i listkami mięty. Podawaj od razu – to lekki, orzeźwiający deser idealny na lato.

Opracowanie: Joanna Halena 
Zdjęcie: shutterstock

Zobacz również