Muszle ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem to świetny przepis na codzinny obiad, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do dań przy bardziej wykwintnej okazji.

Składniki:

•opakowanie makaronu w kształcie muszli

•łyżka masła

•ząbek czosnku

•3 garści szpinaku

•opakowanie ricotty

•1 szklanki śmietany kremówki

•pół łyżeczki skórki cytrynowej

•szczyptę gałki muszkatołowej

•sól i pieprz

NA SOS:

•3 szklanki passaty pomidorowej

•2-3 łyżki białego wytrawnego wina

•cebula

•sól i pieprz

•oliwa

Sposób przygotowania:

Czosnek posiekaj i razem ze szpinakiem podsmaż chwilę na maśle, aż liście zmiękną. Przestudź i odciśnij. Dodaj ricottę, śmietanę i skórkę cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Starannie wymieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie i zalej passatą zmieszaną z winem. Podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do naczynia żaroodpornego.

Makaron podgotuj 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Nadziej muszle ricottą ze szpinakiem i ułoż na sosie pomidorowym. Przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 180oC, aż makaron będzie miękki. Potem zapiekaj jeszcze 5-10 minut bez folii.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Fot. Stockfood/free

Zobacz również