Dorsz w liściach kapusty

Pieczona ryba to zdrowe i pozywne danie. Przygotuj z nami pieczonego dorsza w liściach kapusty.

Składniki:

•4 filety z dorsza

•12 ładnych dużych liści kapusty włoskiej

•szalotka

•pół szklanki startego żółtego sera

•łyżka masła

•szklanka bulionu rybnego lub warzywnego

•1 szklanka białego wytrawnego wina

•sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną szalotkę zeszklij na maśle. Podziel rybę na 12 kawałkow. Kapustę podgotuj w osolonym wrzątku 5 minut, żeby zmiękła. Wytnij twarde kawałki i zanurz liście na chwilę w misce z lodowatą wodą. Wyjmij i ułoż na każdym rowną porcję ryby i szalotek, posól. Zawiń boczne krawędzie, a następnie zwiń w roladki i układaj w brytfance zawiniętym brzegiem do dołu. Bulion wymieszaj z winem, zalej roladki i oprósz pieprzem. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 20 minut w 180oC. Zdejmij folię, posyp serem i dopiekaj jeszcze ok. 10 minut, aż liście się zarumienią.

Zobacz również