Dorsz w liściach kapusty
Pieczona ryba to zdrowe i pozywne danie. Przygotuj z nami pieczonego dorsza w liściach kapusty.
Składniki:
•4 filety z dorsza
•12 ładnych dużych liści kapusty włoskiej
•szalotka
•pół szklanki startego żółtego sera
•łyżka masła
•szklanka bulionu rybnego lub warzywnego
•1 szklanka białego wytrawnego wina
•sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną szalotkę zeszklij na maśle. Podziel rybę na 12 kawałkow. Kapustę podgotuj w osolonym wrzątku 5 minut, żeby zmiękła. Wytnij twarde kawałki i zanurz liście na chwilę w misce z lodowatą wodą. Wyjmij i ułoż na każdym rowną porcję ryby i szalotek, posól. Zawiń boczne krawędzie, a następnie zwiń w roladki i układaj w brytfance zawiniętym brzegiem do dołu. Bulion wymieszaj z winem, zalej roladki i oprósz pieprzem. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 20 minut w 180oC. Zdejmij folię, posyp serem i dopiekaj jeszcze ok. 10 minut, aż liście się zarumienią.