Ciasto pistacjowe z syropem cytrynowym

Proste ciasto z cudownie pistacjową nutą, skropione lekkim, orzeźwiającym syropem cytrynowym. Czy można wyobrazić sobie pyszniejszy podwieczorek?
Składniki:
•1/3 szklanki mąki
•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•½ szklanki mielonych pistacji
•2 cytryny
•3/4 szklanki mielonych migdałów
•3/4 kostki masła
•3 jajka
•niepełna szklanka cukru
•1/3 szklanki siekanych pistacji
Przygotowanie:
Mąkę, mielone pistacje i migdały wymieszaj ze skórką startą z cytryn i proszkiem do pieczenia. ¾ ilości cukru utrzyj z masłem na puszysty krem. Ciągle ubijając wbijaj po kolei jajka. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki i zmiksuj do połączenia składników. Przelej do małej tortownicy, piecz 40-50 minut, lub do tzw. Suchego patyczka. Lekko przestudź. Pozostałą ¼ cukru rozpuść w rondlu z sokiem z 2 cytryn do uzyskania syropu. Polej nim ciasto i posyp siekanymi pistacjami.
Przepis: Matylda Rosłaniec