Ciasto pistacjowe z syropem cytrynowym

Proste ciasto z cudownie pistacjową nutą, skropione lekkim, orzeźwiającym syropem cytrynowym. Czy można wyobrazić sobie pyszniejszy podwieczorek?

Składniki:

•1/3 szklanki mąki

•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

•½ szklanki mielonych pistacji

•2 cytryny

•3/4 szklanki mielonych migdałów

•3/4 kostki masła

•3 jajka

•niepełna szklanka cukru

•1/3 szklanki siekanych pistacji

Przygotowanie:
Mąkę, mielone pistacje i migdały wymieszaj ze skórką startą z cytryn i proszkiem do pieczenia. ¾ ilości cukru utrzyj z masłem na puszysty krem. Ciągle ubijając wbijaj po kolei jajka. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki i zmiksuj do połączenia składników. Przelej do małej tortownicy, piecz 40-50 minut, lub do tzw. Suchego patyczka. Lekko przestudź. Pozostałą ¼ cukru rozpuść w rondlu z sokiem z 2 cytryn do uzyskania syropu. Polej nim ciasto i posyp siekanymi pistacjami.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również