Bezglutenowe ciasto z czereśniami

Alergia na gluten wcale nie wyklucza z naszego życia pysznych ciast. Szczególnie, kiedy owoców jest pod dostatkiem, można przygotować coś szybkiego i smacznego.
Składniki:
· ½ kostki + łyżka miękkiego masła
· ¾ szklanki cukru
· skórka starta z cytryny
· 2 jajka
· ¾ szklanki mąki migdałowej / mielonych migdałów
· ¾ szklanki mąki ryżowej
· 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
· 2 łyżki mleka, ew. migdałowego lub ryżowego
· szklanka wypestkowanych czereśniami
Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą krem. Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku. Dodaj wszystkie mąki i proszek do pieczenia i mleko i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce. Piecz około 50 minut w 170ºC, lub do tzw. suchego patyczka.