Bezglutenowe ciasto z czereśniami

Alergia na gluten wcale nie wyklucza z naszego życia pysznych ciast. Szczególnie, kiedy owoców jest pod dostatkiem, można przygotować coś szybkiego i smacznego.

Składniki:

·         ½ kostki + łyżka miękkiego masła

·         ¾ szklanki cukru

·         skórka starta z cytryny

·         2 jajka

·         ¾ szklanki mąki migdałowej / mielonych migdałów

·         ¾ szklanki mąki ryżowej

·         1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

·         1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

·         2 łyżki mleka, ew. migdałowego lub ryżowego

·         szklanka wypestkowanych czereśniami

Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą krem. Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku. Dodaj wszystkie mąki i proszek do pieczenia i mleko i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce. Piecz około 50 minut w 170ºC, lub do tzw. suchego patyczka.

Zobacz również