pierniczki świąteczne przepisy

Jak udekorować pierniczki? Przepisy na lukier i pierniczki świąteczne

Przepisy Country

Pierniczki bożonarodzeniowe są tak piękne, że aż żal je zjeść. Podarowane komuś bliskiemu powiedzą więcej niż słowa. Iga Sarzyńska podpowiada, jak wyczarować te cuda. 

przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe

Iga Sarzyńska-Komorowska cukiernicze szlify zdobywała w San Francisco, Toronto, Paryżu oraz Londynie. Jest laureatką wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. Córka wybitnego artysty piekarza Cezarego Sarzyńskiego zawsze podkreśla, że to właśnie „Dzięki Tacie jest wszechstronna i potrafi odnaleźć się na każdym stanowisku pracy w pracowni lub piekarni”. 

Jej specjalnością są torty, babeczki i właśnie pierniczki, które piecze według receptury mamy i babci. Dlaczego pierniczki? Bo to dobry materiał do dekoracji ­– odpowiada. – Nie tak delikatny jak babeczki czy kruche ciasto. Można na nich poszaleć, są bardziej wyrozumiałe.

Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie

Weź:

  • 150 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 2 jaja
  • 110 g miodu naturalnego
  • 2½ łyżki przyprawy do piernika
  • 400 g mąki pszennej typu 650
  • 30 g kakao
  • łyżeczkę sody
przepis na pierniczki bożonarodzeniowe
Przygotowanie:

Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszaj i podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż masa będzie miała ok. 50ºC. Połącz pozostałe sypkie składniki – kakao, mąkę, sodę – i ¾ dodaj do ciepłej masy, wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo resztę mąki z kakao i sodą, wyrabiając ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
 
Po schłodzeniu znów wyrób, a potem cienko rozwałkuj – na grubość 2 mm. Foremkami wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach. Piecz w 175ºC ok. 10 minut.

Przepis na lukier królewski

Weź:
  • 200 g cukru pudru
  • białko
  • ćwiartkę cytryny
najsmaczniejsze bożonarodzeniowe pierniczki przepisy

Przygotowanie:

Wyciśnij sok przez sitko, wlej do białka, zamieszaj. Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj ok. 7 minut, aż nie będzie żadnych, nawet najmniejszych grudek. Lukier królewski musi być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Jak udekorować świąteczne pierniczki?

1. Lukier najwygodniej wyciska się z małego rękawa cukierniczego z metalową tylką o numerze 1 lub 2. Takie końcówki pozwalają na zrobienie cienkich, subtelnych wzorów. Jeśli nie mamy rękawa ani tylek, możemy użyć zwiniętego w tutkę papieru do pieczenia lub plastikowego woreczka z odciętym rożkiem.
 
2. Wzór wyjdzie równy i regularny, jeśli nie będziemy dotykać piernika metalową końcówką. Robimy to tylko na początku i na końcu – dotykamy w miejscu, gdzie zaczynamy wzorek, a potem unosimy i prowadzimy linię w powietrzu, by ponownie dotknąć ciastka tam, gdzie linia ma się skończyć.
jak udekorować pierniczki świąteczne
3. Barwniki do lukru najlepiej wybierać żelowe. Nie zmieniają konsystencji masy i są bardzo wydajne – wystarczy kropelka. Można też dodać kilka kropel soku z buraka, a kolor zmieni się na różowy, czy szczyptę kurkumy, by wyszedł żółty.
 
4. Masa cukrowa to prosty i bardzo efektowny sposób na dekorację. Wałkujemy ją cienko i wycinamy taki sam kształt, jaki ma ciasteczko, które chcemy udekorować. Dociskamy leciutko, ale tak, by przykleiła się równo na całej powierzchni. Dopóki jest miękka, łatwo wcisnąć w nią perełki lub przykleić do niej atłasową wstążeczkę. 
Więcej zdjęć obejrzysz w galerii.
Konktakt do pracowni: igasarzynska.pl
Pierniczki i przepisy: IGA SARZYŃSKA Zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, Greenmorning.pl

Zobacz także:
Symbolika 12 potraw wigilijnych
Pomysły na proste dekoracje bożonarodzeniowe DIY – zobacz zdjęcia

Zobacz również