
Co na przejedzenie:
- Napój z imbiru: korzeń wielkości pół kciuka zmiksuj z łyżką jagód żurawiny, dodaj łyżkę miodu i pół szklanki gorącej wody. Wciśnij sok z jednej cytryny i dopraw szczyptą chili. Od razu wypij.
Co na zgagę:
- Wypij szklankę wody z łyżeczką sody oczyszczonej.
- Zrób napar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalej ¾ szklanki gorącej wody. Wypij po ostudzeniu.
- Jedz bakalie, zwłaszcza migdały: żuj je, a dzięki zasadowemu odczynowi zneutralizują kwasy żołądkowe i ugaszą „pożar”.
Co na wzdęcia:
- Błyskawiczna herbatka ziołowa: ciepłą wodą zalej łyżeczkę majeranku, zmielonych nasion kopru lub kminu.
- Kisiel z płatków owsianych, który warto przygotować wcześniej: 300 g płatków owsianych zalej litrem ciepłej wody i odstaw na dobę. Przecedź, dodaj szczyptę soli i 2-3 łyżki cukru. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie galaretka. Dorzuć łyżkę masła, wymieszaj, przelej do salaterek. Deser (tradycyjny) ratujący życie gotowy!
Co na dobre trawienie:
- Męski sposób – setka z pieprzem: kieliszek doprawionej dobrej wódki pomoże nie tylko panom.
- Napój Kleopatry: łyżkę octu winnego (albo jabłkowego) zalej szklanką ciepłej wody i dopraw miodem. Wypij po kolacji i przed śniadaniem.
- Ziarenka i olej z czarnuszki odtrują wątrobę i szybko udrożnią jelita. Łyżeczka oleju ukoi ból brzucha, podobnie jak żucie ziarenek.
Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Prezenty DIY dla mamy i przyjaciołki
Zobacz także: Ocet owocowy – właściwości