#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama

Po przejedzeniu:

• Napój z imbiru: korzeń wielkości pół kciuka zmiksuj z łyżką jagód żurawiny, dodaj łyżkę miodu i pół szklanki gorącej wody. Wciśnij sok z jednej cytryny i dopraw szczyptą chili. Od razu wypij.


Na zgagę:

• Wypij szklankę wody z łyżeczką sody oczyszczonej.

• Zrób napar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalej ¾ szklanki gorącej wody. Wypij po ostudzeniu.

• Jedz bakalie, zwłaszcza migdały: żuj je, a dzięki zasadowemu odczynowi zneutralizują kwasy żołądkowe i ugaszą „pożar”.


Na wzdęcia:

• Błyskawiczna herbatka ziołowa: ciepłą wodą zalej łyżeczkę majeranku, zmielonych nasion kopru lub kminu.

• Kisiel z płatków owsianych, który warto przygotować wcześniej: 300 g płatków owsianych zalej litrem ciepłej wody i odstaw na dobę. Przecedź, dodaj szczyptę soli i 2-3 łyżki cukru. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie galaretka. Dorzuć łyżkę masła, wymieszaj, przelej do salaterek. Deser (tradycyjny) ratujący życie gotowy!


Na dobre trawienie:

• Męski sposób – setka z pieprzem: kieliszek doprawionej dobrej wódki pomoże nie tylko panom.

• Napój Kleopatry: łyżkę octu winnego (albo jabłkowego) zalej szklanką ciepłej wody i dopraw miodem. Wypij po kolacji i przed śniadaniem.

• Ziarenka i olej z czarnuszki odtrują wątrobę i szybko udrożnią jelita. Łyżeczka oleju ukoi ból brzucha, podobnie jak żucie ziarenek.


Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Jarosław Madejski/MK, Roman Andrasik/MK, Madejski Studio, Stockfood/Free, Shutterstock

Zobacz również