weranda.pl werandaweekend.pl

Co na przejedzenie:

  • Napój z imbiru: korzeń wielkości pół kciuka zmiksuj z łyżką jagód żurawiny, dodaj łyżkę miodu i pół szklanki gorącej wody. Wciśnij sok z jednej cytryny i dopraw szczyptą chili. Od razu wypij.

Co na zgagę:

  • Wypij szklankę wody z łyżeczką sody oczyszczonej.
  • Zrób napar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalej ¾ szklanki gorącej wody. Wypij po ostudzeniu.
  • Jedz bakalie, zwłaszcza migdały: żuj je, a dzięki zasadowemu odczynowi zneutralizują kwasy żołądkowe i ugaszą „pożar”.

Co na wzdęcia:

  • Błyskawiczna herbatka ziołowa: ciepłą wodą zalej łyżeczkę majeranku, zmielonych nasion kopru lub kminu.
  • Kisiel z płatków owsianych, który warto przygotować wcześniej: 300 g płatków owsianych zalej litrem ciepłej wody i odstaw na dobę. Przecedź, dodaj szczyptę soli i 2-3 łyżki cukru. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie galaretka. Dorzuć łyżkę masła, wymieszaj, przelej do salaterek. Deser (tradycyjny) ratujący życie gotowy!

Co na dobre trawienie:

  • Męski sposób – setka z pieprzem: kieliszek doprawionej dobrej wódki pomoże nie tylko panom.
  • Napój Kleopatry: łyżkę octu winnego (albo jabłkowego) zalej szklanką ciepłej wody i dopraw miodem. Wypij po kolacji i przed śniadaniem.
  • Ziarenka i olej z czarnuszki odtrują wątrobę i szybko udrożnią jelita. Łyżeczka oleju ukoi ból brzucha, podobnie jak żucie ziarenek.


Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz także: Prezenty DIY dla mamy i przyjaciołki

Zobacz także: Ocet owocowy – właściwości

Zobacz również