weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Przy nasionach pokrzywy wysiada nawet viagra. Dosypane do wina czy potraw dodają energii, poprawiają krążenie i humor. Aż chce się chcieć.

Starożytni żartowali, że pobudzają żądze do nieczystości i oczywiście zjadali nasiona pokrzywowe na potęgę (i potencję). Teraz, kiedy już dojrzały, warto zrobić z nich przyprawę.

Przepis na przyprawę z pokrzywą
Zetnij kilka garści roślin, rozłóż na prześcieradle. Kiedy wyschną, uderzaj nimi o materiał, aż spadną nasionka. Przetrzyj je przez grubsze sito, żeby się porozdzielały. Na suchej patelni podpraż łyżkę grubej, kamiennej soli, utrzyj ją w moździerzu i znów wrzuć na patelnię. Dodaj 10 łyżek nasion, wymieszaj, podpraż jeszcze chwilę. Gdy ostygną, rozetrzyj. Taka sól pasuje do mięs, twarogu, zup. I do drugiego afrodyzjaku, czyli miodu!

Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock

reklama

Zobacz również