Co zrobić z pulpą z wyciskarki?
Robisz soki z warzyw i owoców i nie wiesz, co zrobić z pulpą, która zostaje z wyciskania? Mamy na to kilka sposobów!
Zamiast wyrzucać wytłoczki, które zostają w sokowirówce, wykorzystaj je w kuchni. Taki suchy miąższ zawiera głównie włókna, czyli błonnik, który pomaga nam trawić, a także wartościowe białka.
Oto kilka propozycji!
1. Zmieszaj pulpę z kremowym serkiem albo twarożkiem i powstanie smaczna pasta do chleba.
2. Dodaj pulpę do sosu i polej nim makaron.
3. Zrób wegetariańskie kotlety.
4. Zmiksuj pulpę z awokado – wyjdzie trochę inne guacamole.
5. Wymieszaj pulpę z ciastem naleśnikowym i usmaż placki.
6. Upiecz pasztet, dodając do pulpy cebulę, ulubione zioła i rozmoczoną w mleku bułkę.
7. Przygotuj suchą przyprawę do zup i sosów, wystarczy ususzyć miąższ i zmiksować na proszek.
8. Zagęść zupę krem.
9. Wykorzystaj do zdrowych koktajli zrób chlebek – miksując pulpę z wodą i mąką, przygotujesz ciasto, które wystarczy rozetrzeć na blaszce i upiec.
Smacznego!