Robisz soki z warzyw i owoców i nie wiesz, co zrobić z pulpą, która zostaje z wyciskania? Mamy na to kilka sposobów!

Zamiast wyrzucać wytłoczki, które zostają w sokowirówce, wykorzystaj je w kuchni. Taki suchy miąższ zawiera głównie włókna, czyli błonnik, który pomaga nam trawić, a także wartościowe białka.

Oto kilka propozycji!

1. Zmieszaj pulpę z kremowym serkiem albo twarożkiem i powstanie smaczna pasta do chleba.

2. Dodaj pulpę do sosu i polej nim makaron.

3. Zrób wegetariańskie kotlety.

4. Zmiksuj pulpę z awokado – wyjdzie trochę inne guacamole.

reklama


5. Wymieszaj pulpę z ciastem naleśnikowym i usmaż placki.

6. Upiecz pasztet, dodając do pulpy cebulę, ulubione zioła i rozmoczoną w mleku bułkę.

7. Przygotuj suchą przyprawę do zup i sosów, wystarczy ususzyć miąższ i zmiksować na proszek.

8. Zagęść zupę krem.

9. Wykorzystaj do zdrowych koktajli zrób chlebek – miksując pulpę z wodą i mąką, przygotujesz ciasto, które wystarczy rozetrzeć na blaszce i upiec.

Smacznego!

Zobacz również