Karmelowa tarta z orzechami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na Walentynki

WEŹ NA TARTĘ:

  • czubatą szklankę mąki pszennej 
  • ½ kostki zimnego masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • paczkę suchej fasoli do obciążenia spodu

NA NADZIENIE:

  • szklankę cukru
  • ½ szklanki wody 
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • łyżeczkę masła 
  • szklankę włoskich orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Przesiej mąkę, dodaj cukier i pokrojone masło, połącz składniki, aż powstanie kruszonka, wbij jajko i wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.

Wysmaruj masłem formę do tarty (o średnicy 22 cm), wysyp mąką i wyklej ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem, żeby się nie wybrzuszał, nakryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 15 minut, zdejmij papier i fasolę i dopiecz spód.

Zrób karmel – na małym ogniu, wolno, rozpuść w wodzie cukier na patelni. Delikatnie podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Uważaj, żeby się nie przypalił. Wymieszaj trzepaczką z podgrzaną śmietaną, łyżeczką masła, posiekanymi orzechami. Wyłóż na ciasto i ostudź. 

Tekst: Blanka Kleszcz
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również