Sałatka z ogródka

Można bez nich żyć, ale co to za życie. To one nadają mu smak. Ziołowa kuchnia jest też dla nas zdrowsza, bo używamy mniej soli. I jaka ładna!

Składniki:

• garść młodych listków ziół (mięty, szałwii, melisy, bazylii, kocimiętki, pietruszki, koperku)
• garść młodych liści sałat 
• 5-6 rzodkiewek 
• mała marchewka 
• mały ogórek 
• mała papryka 
• 2 łyżki ziaren słonecznika

NA SOS:

• 2 łyżki oleju lnianego 
• łyżeczka soku z cytryny 
• 3 łyżki jogurtu 
• łyżka majonezu 
• łyżka śmietany 
• szczypta cukru 
• łyżka posiekanej cebuli 
• łyżka posiekanych ziół 
• pieprz 
• sól

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki, paprykę w słupki, z marchewki zrób wstążki obieraczką. Pestki słonecznika upraż, wymieszaj z warzywami i liśćmi. Wymieszaj składniki sosu, polej sałatkę i od razu podawaj.

Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka z greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.

Zobacz również