Przepis na granitę truskawkową

Weź:
• 2 szklanki truskawek
• łyżkę soku z cytryny
• 2 łyżki wódki
• szczyptę grubo mielonego pieprzu
• 4 łyżki cukru
• ¾ szklanki przefiltrowanej wody

Przygotowanie granity:
Przefiltruj wodę, dodaj cukier i gotuj kilka minut, aż powstanie syrop. Truskawki, sok z cytryny, wódkę, pieprz i syrop zmiksuj na gładki mus i przetrzyj przez sitko. Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny. Przemieszaj, skrobiąc widelcem, i mroź kolejne 2-3 godziny. Co 30 minut mieszaj widelcem, żeby rozbić kawałki lodu.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Flora press, Gap photos, Stockfood/free

Zobacz również