Tort biszkoptowy z rokitnikiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA BISZKOPT:

  • szklankę mąki
  • szklankę cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 jaj (zależy od wielkości) 
  • łyżeczkę proszku do pieczenia  

WEŹ NA MASĘ:

  • kubełek twarogu sernikowego
  • witaminowy mus rokitnikowy (przepis TUTAJ)
  • szklankę musu mango
  • owoce do dekoracji (niekoniecznie rokitnik)

PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę pszenną, ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i kolejno żółtka, cały czas miksując, a potem powoli wsyp do masy obie mąki. Dodaj proszek do pieczenia. Przelej ciasto do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez mniej więcej pół godziny.

Wystudź najpierw w piekarniku, potem wyjmij ciasto i przekrój na dwie części. Utrzyj twaróg z musem rokitnikowym, posmaruj musem mango środek przekrojonego biszkoptu, a potem przełóż ciasto częścią twarogu. Wierzch też posmaruj musem mango i resztą pasty rokitnikowo-serowej. Udekoruj owocami.
Tekst: Joanna Halena Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również