Tort biszkoptowy z rokitnikiem
WEŹ NA BISZKOPT:
- szklankę mąki
- szklankę cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-7 jaj (zależy od wielkości)
- łyżeczkę proszku do pieczenia
WEŹ NA MASĘ:
- kubełek twarogu sernikowego
- witaminowy mus rokitnikowy (przepis TUTAJ)
- szklankę musu mango
- owoce do dekoracji (niekoniecznie rokitnik)
PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę pszenną, ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i kolejno żółtka, cały czas miksując, a potem powoli wsyp do masy obie mąki. Dodaj proszek do pieczenia. Przelej ciasto do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez mniej więcej pół godziny.
Wystudź najpierw w piekarniku, potem wyjmij ciasto i przekrój na dwie części. Utrzyj twaróg z musem rokitnikowym, posmaruj musem mango środek przekrojonego biszkoptu, a potem przełóż ciasto częścią twarogu. Wierzch też posmaruj musem mango i resztą pasty rokitnikowo-serowej. Udekoruj owocami.
Tekst: Joanna Halena Zdjęcie: Shutterstock