Charolotte Marii Antoniny
Polka i Norweżka wpadły na genialny pomysł. Stworzyły książkę kucharską „Nienasycone” zainspirowaną swoimi ulubionymi artystkami. Nie tylko gotowały, stylizowały i robiły zdjęcia. Zapozowały też do portretów swoich ulubienic.
Ludzie z powieści Jane Austen delektowali się zapewne tym, co jadała rodzina żyjącej na wsi pisarki, Brytyjczycy zresztą nadal robią od święta glazurowaną pieczeń wieprzową. Ale czy Coco Chanel żywiła się tylko małą czarną i eleganckimi słodyczami? I jak to możliwe, że primabalerina Anna Pawłowa pozostawała lekka jak piórko, jedząc bliny z kawiorem i torty bezowe? Autorki jedynie domyślają się tego, co mogło wszystkim paniom smakować. Oczywiście sprawdziły, co się jadło w ich czasach i w okolicy. A potem przygotowały potrawy, które z pewnością polubiłyby „Nienasycone”.
Oprócz przepisów i zdjęć znajdziecie ciekawe opowieści z życia bohaterek. Każda jest ważna i godna szacunku. Niezależnie od tego, czy to księżniczka norweskiej bohemy Oda Krohg, urocza Mary Poppins, wiecznie dbająca o dietę Marilyn, pozwalająca sobie na francuskie uczty Julia Child, współczesna nam Björk czy Maria Antonina, która pewnie nigdy sama nie weszła do kuchni. Każda z nich, jakkolwiek by była pochłonięta pracą, śpiewaniem, pisaniem, malowaniem, aktorstwem czy domem, musiała przecież coś jeść.
Oto przepis inspirowany postacią Marii Antoniny (1755-1793).
WEŹ:
- podłużne biszkopty kocie języczki
- 5 listków żelatyny (10 g)
- laskę wanilii
- miseczkę malin
- ¼ szklanki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Namocz listki żelatyny w dużej ilości wody. Przekrój na pół laskę wanilii i wyskrob nasionka. Laskę, nasionka, część cukru i maliny włóż do garnka i gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną.
Wyjmij laskę wanilii i dodaj odciśniętą żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Ubij śmietankę, połowę dodaj do malin, a potem zmieszaj oba musy.
Odkrój końcówki z jednej strony biszkoptów, by miały płaską krawędź. Wyłóż formę do pieczenia papierem i układaj na dnie i bokach biszkopty.
Wypełnij środek kremem i schładzaj 2-3 godziny. Ustaw formę na półmisku i delikatnie zdejmij boki.
Deser możesz ozdobić kwiatami.
Opracowanie: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès
Wydawnictwo Dwie Siostry 2019