Placuszki z batatów
Smaczne i zdrowe, idealne na obiad i jako przekąska- placuszki z batatów.
Składniki:
•2 bataty
•6 jajek
•garść pomidorków koktajlowych
•sproszkowane chili
na pesto:
•pół pęczka pietruszki
•pół pęczka mięty
•pół pęczka kolendry
•¼ szklanki orzechów nerkowca
•¼ szklanki tartego parmezanu
•pół szklanki oliwy
•sól
•2 ząbki czosnku
Sposób przyrządzania:
Zmiksuj składniki pesto. Bataty obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dwoma roztrzepanymi jajkami, solą i chili. Podziel na 4 części i smaż po jednym placku. Po odwróceniu placka na drugą stronę wbij na wierzch jajko i smaż, aż się zetnie. Podawaj z pesto, pomidorkami i natką.