Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany to przepyszne danie na niedzielny obiad. I choć wymagają trochę pracy, to ich smak wynagrodzi nam trud ich przygotowania.

Składniki:

•2 średnie bakłażany
•2 szklanki ryżu ugotowanego al dente
•4-5 pieczarek
•4 łyżki bułki tartej
•cienki filecik anchois
•natkę pietruszki
•oliwa
•sól

Sposób przyrządzania:

Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż środek z nasionami. Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie, posól. Ostudź, odsącz i wymieszaj z ryżem. Faszeruj masą ułożone w brytfance bakłażany. Rozgrzej oliwę, wrzuć anchois i po chwili rozdrobnij go łopatką, dodaj bułkę tartą i krótko podsmaż. Posyp nią bakłażany i piecz je 45-50 minut w 190ºC. Podawaj z posiekaną natką.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Fot: SOCKFOOD/FREE

Zobacz również