Pewnie zauważyliście, że w większości przepisów, autorzy zaznaczają: "przesiej mąkę na stolnicę", "przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia", "przesiej dwukrotnie...". To nie elegacja ani pusta rada, a jak najbardziej złota wskazówka. Dlatego jeśli natkniecie się na zdanie "mąkę wsyp" - możecie przypuszczać, że albo ktoś nie życzy wam dobrego wypieku, albo zwyczajnie nie wie, jak zrobić dobre ciasto np. na pączki.
Dlaczego trzeba przesiewać mąkę? Odpowiedź jest prosta: inaczej ciasto nie wyrośnie albo zrobi się zakalec. Żeby było puszyste, musisz wprowadzić do niego pęcherzyki gazu. Z tego samego powodu najlepiej wyrabiać ciasto ręcznie, żeby wcisnąć do środka jak najwięcej powietrza. To spulchniane proszkiem do pieczenia rośnie dopiero w piekarniku, a to unoszone drożdżami – w znacznie niższej temperaturze. W za bardzo nagrzanym piecu drożdże giną i... klapa.
Tekst: JH
Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock