Rozgrzewająca zupa z pieczonej papryki

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Zupa

WEŹ: 

  • puszkę pomidorów
  • czerwoną paprykę
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • sól
  • czarny pieprz
  • natkę pietruszki
  • łyżeczkę suszonego rozmarynu 
  • łyżeczkę suszonego tymianku
  • szczyptę mielonego imbiru
  • łyżkę cukru
  • oliwę

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę piecz na najwyższym poziomie piekarnika, aż skórka stanie się brązowa. Włóż do plastikowego pojemnika na kilka minut, by zmiękła. Obierz ze skóry i pokrój. W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone suszone pomidory z odrobiną zalewy oraz kapary i zioła. Wlej pomidory z puszki razem z sosem i pół szklanki wody. Dodaj 2 łyżki oliwy i pieczoną paprykę. Dopraw pieprzem cayenne, solą, czarnym pieprzem, imbirem i cukrem. Gotuj prawie 15 minut, a potem zblenduj na gładko i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również