Rozgrzewająca zupa z pieczonej papryki
WEŹ:
- puszkę pomidorów
- czerwoną paprykę
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki marynowanych kaparów
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- szczyptę pieprzu cayenne
- sól
- czarny pieprz
- natkę pietruszki
- łyżeczkę suszonego rozmarynu
- łyżeczkę suszonego tymianku
- szczyptę mielonego imbiru
- łyżkę cukru
- oliwę
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę piecz na najwyższym poziomie piekarnika, aż skórka stanie się brązowa. Włóż do plastikowego pojemnika na kilka minut, by zmiękła. Obierz ze skóry i pokrój. W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone suszone pomidory z odrobiną zalewy oraz kapary i zioła. Wlej pomidory z puszki razem z sosem i pół szklanki wody. Dodaj 2 łyżki oliwy i pieczoną paprykę. Dopraw pieprzem cayenne, solą, czarnym pieprzem, imbirem i cukrem. Gotuj prawie 15 minut, a potem zblenduj na gładko i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zdjęcie: Shutterstock