Włoska zupa minestrone

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie: Zupa

WEŹ: 

  • cebulę 
  • ząbek czosnku
  • 1⁄2 małej cukinii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-6 pomidorów koktajlowych
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki pomieszanych suchych fasolek i soczewicy
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • 1/3 szklanki młodziutkiego bobu
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natkę pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • parmezan 

PRZYGOTOWANIE:

Suche fasolki namocz na noc w zimnej wodzie. Odcedź, zalej osolonym bulionem i gotuj do miękkości razem z soczewicą. Wszystkie warzywa posiekaj. Podsmaż w rondlu na oliwie najpierw posiekane cebulę i czosnek, potem dodaj marchew, cukinię, seler i fasolkę szparagową. Kiedy warzywa zaczną pachnieć, dodaj pomidorki i smaż jeszcze około minuty.

Zalej wszystko bulionem z ugotowanymi fasolkami, dodaj groszek, bób, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa zmiękną, dopraw do smaku, podawaj z natką pietruszki i tartym parmezanem. Jeśli masz twardą skórkę z parmezanu, możesz ją wrzucić do gotującej się zupy, aby nabrała od niej ciekawszego zapachu.

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności: greenmorning.pl
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.

Zobacz również