Tarta z nadzieniem z jajek, kalafiora, oliwek i papryki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

Na tartę weź:

  • 150 g gotowego ciasta filo
  • 6 jajek
  • 80 g parmezanu
  • 200 g oliwek
  • kawałek kalafiora wielkości piąstki
  • garść liści szpinaku
  • kawałek czerwonej papryki
  • łyżkę musztardy
  • sól, pieprz
  • gałązki rozmarynu, tymianku

Przygotowanie:

Roztrzep jajka z solą. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce, kalafiora pokrój w różyczki, a te w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki (zostaw parę całych do dekoracji). Ciasto pokrój na prostokąty i wykładaj nimi natłuszczoną blachę o wielkości 20 x 30 cm. Każdą warstwę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Uwaga – surowe ciasto filo szybko wysycha. Pozostałą masę jajeczną wymieszaj z resztą składników, dodaj soli i pieprzu, wylej na blachę wyłożoną ciastem, wyrównaj, posyp gałązkami ziół. Piecz w 170°C przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złote, masa jajeczna się zetnie.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl

Zobacz również