Tarta z nadzieniem z jajek, kalafiora, oliwek i papryki
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
1 godzina
Składnik:
Warzywa
, Zboża
, Nabiał
Dieta:
Wegetariańska
Danie:
Danie główne
Na tartę weź:
- 150 g gotowego ciasta filo
- 6 jajek
- 80 g parmezanu
- 200 g oliwek
- kawałek kalafiora wielkości piąstki
- garść liści szpinaku
- kawałek czerwonej papryki
- łyżkę musztardy
- sól, pieprz
- gałązki rozmarynu, tymianku
Przygotowanie:
Roztrzep jajka z solą. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce, kalafiora pokrój w różyczki, a te w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki (zostaw parę całych do dekoracji). Ciasto pokrój na prostokąty i wykładaj nimi natłuszczoną blachę o wielkości 20 x 30 cm. Każdą warstwę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Uwaga – surowe ciasto filo szybko wysycha. Pozostałą masę jajeczną wymieszaj z resztą składników, dodaj soli i pieprzu, wylej na blachę wyłożoną ciastem, wyrównaj, posyp gałązkami ziół. Piecz w 170°C przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złote, masa jajeczna się zetnie.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl