Pizza z ziemniakami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g drobno zmielonej
  • mąki z semoliny
  • 7 g suszonych drożdży
  • (1 opakowanie)
  • 1 ⁄₂ łyżeczki soli
  • 1 ⁄₂ łyżeczki cukru pudru
  • ok. 330 ml ciepłej wody

NA WIERZCH:

  • 500 g ziemniaków
  • świeży rozmaryn
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

4 PLACKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI

Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie na talarki o grubości 3 mm. Dobrze by było, gdyby ziemniaki były małe i tej samej wielkości. W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzuć ziemniaki i podgotuj 3 minuty. Odcedź i odłóż na bok.

To ciasto jest uniwersalne, używamy go do każdej pizzy. Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Na blat wysyp mąki z solą. Zrób zagłębienie o szerokości ok. 18 cm i wlej do niego rozczyn. Widelcem, choć my to robimy ręką, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i powoli mieszaj z drożdżami.

Na początku ciasto będzie przypominało owsiankę, nie stresuj się, wyrabiaj dalej. Kiedy ciasto zrobi się zbyt gęste na wyrabianie widelcem, posyp ręce mąką i zacznij je zagniatać. Nadaj mu kształt kuli i wyrabiaj 10 minut, rozciągając równocześnie lewą ręką do siebie, a prawą od siebie. Jeśli masz mocny mikser, daj mu to zrobić za ciebie. Gdy ciasto będzie już sprężyste, uformuj z niego kulkę, oprósz mąką, włóż do miski, przykryj folią i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na tyle części, ile planujesz pizz. Z tej ilości wyjdą cztery średniej wielkości placki. Oprósz mąką blat i pojedynczy kawałek ciasta, a następnie rozwałkuj go, nadając mu kształt zbliżony do koła o grubości 5 mm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przenieś rozwałkowany placek pizzy na blachę, umieść na niej plasterki ziemniaków tak, aby lekko zachodziły na siebie.

Oprósz je solą, świeżo zmielonym pieprzem i polej łyżką oliwy. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz ok. 10 minut. Sprawdź, czy brzegi pizzy są zarumienione, i ewentualnie piecz jeszcze 5 minut. Zaraz po wyjęciu posyp świeżym rozmarynem. Pamiętaj, że każda następna pizza piecze się nieco krócej, zaglądnij więc do niej już po 7 minutach.

W wersji z serem użyj sera provolone. Kiedy pizza będzie już upieczona, wysuń blaszkę, na wierzchu ułóż cienkie plasterki sera i piecz przez kolejną minutę lub do momentu, aż ser się roztopi.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcia: Mateusz Torbus

Zobacz również