Parowańce z jagodami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Deser

WEŹ:

  • kilogram mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczyptę soli
  • ½ kg jagód

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej, drożdże zalej ciepłym mlekiem i poczekaj, aż wyrosną. Połącz wszystkie składniki, dodając do mąki drożdże, jajka z cukrem, olej i sól. Zostaw do wyrośnięcia. Uformuj kulki i gotuj na parze przez 7-8 minut. Na mus zagotuj ½ kg jagód z 1½ szklanki cukru. Zmiksuj po przestudzeniu.

Przepis pochodzi z Uroczyska Zaborek
TEKST I STYLIZACJA: Agnieszka WRODARCZYK/HAPPY PLACE  
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI

Zobacz również