Tort wielkanocny

Torty z wielowarstwowymi zdobieniami z kremu i cukru nazywane są Lambeth Cake, od angielskiego cukiernika Josepha Lambetha, który spopularyzował je pod koniec XIX wieku. Osiągnięcie mistrzostwa w zdobnym wyciskaniu słodkiej masy wymaga pewnej ręki i wprawy, ale warto próbować!
Weż na ciasto:
• 8 jaj
• łyżkę soku z cytryny
• 200 g cukru pudru
• 200 g mąki
• 50 g skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Weź na krem:
• 1 laskę wanilii
• 1 l mleka
• 5 żółtek
• 80 g cukru
• 60 g skrobi ziemniaczanej
• 500 g miękkiego masła
• 250 g cukru pudru
• czerwony barwnik spożywczy
Dodatkowo:
• 800 g truskawek
• barwniki spożywcze |
• cukrowe jaja i dekoracje
• 50 ml syropu cukrowego
• 50 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Wyłóż pergaminem dwie formy tortowe (18 cm).
3. Zrób ciasto: rozdziel jaja, białka ubij z sokiem cytrynowym i połową cukru pudru, żółtka utrzyj na puch z pozostałym cukrem.
4. Delikatnie wymieszaj i przesiej do jajek mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj, wylej do form i piecz 40 minut, ostudź, wyjmij.
5. Zrób krem: wyskrob nasiona z wanilii, wrzuć do ²⁄3 mleka i zagotuj.
6. Żółtka wymieszaj z cukrem, skrobią i resztą mleka, wlej do waniliowego mleka i na małym ogniu podgrzej, aż zgęstnieje.
7. Masło utrzyj z cukrem pudrem, wymieszaj z waniliowym kremem.
8. Oba ciasta przekrój wzdłuż na 3 części, nasącz syropem cukrowym i likierem.
9. Truskawki pokrój.
10. Każdy blat ciasta smaruj cienką warstwą kremu, posyp truskawkami i przyłóż następny.
11. Pozostały krem podziel na kilka części, zabarw farbami spożywczymi.
12. Czerwonym kremem wysmaruj tort, z reszty zrób dekoracje rękawem cukierniczym.
13. Połóż dekoracje.
14. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!
OPRACOWANIE: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: StockFood/Irina Meliukh