Tort korzenny ozdobiony jarzębiną

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 2 dni Składnik Składnik: Owoce , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie Danie: Deser , Na przyjęcie

WEŹ:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • szklankę brązowego cukru
  • jajko
  • szklankę maślanki
  • łyżeczkę cynamonu
  • szczyptę kardamonu
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 1½ szklanki mąki  

DO DEKORACJI:

  • kilka kiści jarzębiny
  • 10 łyżek cukru
  • szklankę wody
  • białko jajka
  • szklankę cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę zmrażaj dwa dni, potem gotuj przez 10 minut, ostudź, a następnie ugotuj w syropie z 10 łyżek cukru i szklanki wody. Możesz to gotowanie powtórzyć dwa razy, za każdym razem studząc owoce. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i maślankę, a potem sypkie składniki. Dokładnie wymieszaj, przelej do tortownicy i piecz 40 minut w 180ºC. Ostudź. Do białka dodaj cukier puder i miksuj, aż powstanie gęsty lukier. Udekoruj nim ciasto. Na wierzchu ułóż kandyzowaną jarzębinę, oprósz cukrem pudrem. 

Tekst: MARTA KWIATKOWSKA  

Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również