Tort korzenny ozdobiony jarzębiną

WEŹ:
- ½ szklanki miękkiego masła
- szklankę brązowego cukru
- jajko
- szklankę maślanki
- łyżeczkę cynamonu
- szczyptę kardamonu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 1½ szklanki mąki
DO DEKORACJI:
- kilka kiści jarzębiny
- 10 łyżek cukru
- szklankę wody
- białko jajka
- szklankę cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Jarzębinę zmrażaj dwa dni, potem gotuj przez 10 minut, ostudź, a następnie ugotuj w syropie z 10 łyżek cukru i szklanki wody. Możesz to gotowanie powtórzyć dwa razy, za każdym razem studząc owoce. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i maślankę, a potem sypkie składniki. Dokładnie wymieszaj, przelej do tortownicy i piecz 40 minut w 180ºC. Ostudź. Do białka dodaj cukier puder i miksuj, aż powstanie gęsty lukier. Udekoruj nim ciasto. Na wierzchu ułóż kandyzowaną jarzębinę, oprósz cukrem pudrem.
Tekst: MARTA KWIATKOWSKA Zdjęcia: Shutterstock