Letnie tartaletki z kremem waniliowym i świeżymi owocami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 10 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na przyjęcie , Dla dzieci

Masz ochotę na coś lekkiego, pysznego i efektownego, co zachwyci gości już od pierwszego spojrzenia? Te kruche tartaletki z aksamitnym kremem waniliowym i kolorowymi owocami to idealny deser na lato! Nie wymagają pieczenia, robi się je błyskawicznie, a wyglądają jak z cukierni. 

WEŹ:

  • 12 kruchych spodów do babeczek (gotowe kupisz w sklepie)

  • 300 ml śmietanki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 3–4 łyżki cukru pudru

  • 1–2 łyżki cukru waniliowego

  • owoce świeże: morele, truskawki, borówki, maliny, czerwone porzeczki

  • kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników – powstanie gęsty krem waniliowy.

2. Gotowe spody tartaletek napełnij kremem, formując z niego delikatną "chmurkę".

3. Umyj i osusz owoce. Truskawki pokrój w plasterki, morele w cząstki. Pozostałe owoce zostaw w całości.

4. Udekoruj tartaletki mieszanką owoców – układaj je fantazyjnie, tak by każda tartaletka była kolorowa i apetyczna. Możesz dodać po listku mięty dla świeżości.

5. Podawaj od razu albo przechowuj w lodówce do chwili podania.

Smacznego! 

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI  ZDJĘCIe: shutterstock

Zobacz również