Letnie tartaletki z kremem waniliowym i świeżymi owocami

Masz ochotę na coś lekkiego, pysznego i efektownego, co zachwyci gości już od pierwszego spojrzenia? Te kruche tartaletki z aksamitnym kremem waniliowym i kolorowymi owocami to idealny deser na lato! Nie wymagają pieczenia, robi się je błyskawicznie, a wyglądają jak z cukierni.
WEŹ:
-
12 kruchych spodów do babeczek (gotowe kupisz w sklepie)
-
300 ml śmietanki 36%
-
250 g serka mascarpone
-
3–4 łyżki cukru pudru
-
1–2 łyżki cukru waniliowego
-
owoce świeże: morele, truskawki, borówki, maliny, czerwone porzeczki
-
kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników – powstanie gęsty krem waniliowy.
2. Gotowe spody tartaletek napełnij kremem, formując z niego delikatną "chmurkę".
3. Umyj i osusz owoce. Truskawki pokrój w plasterki, morele w cząstki. Pozostałe owoce zostaw w całości.
4. Udekoruj tartaletki mieszanką owoców – układaj je fantazyjnie, tak by każda tartaletka była kolorowa i apetyczna. Możesz dodać po listku mięty dla świeżości.
5. Podawaj od razu albo przechowuj w lodówce do chwili podania.
Smacznego!
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIe: shutterstock