Galette z rabarbarem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na przyjęcie

Galette to chrupiący placek wywodzący się z kuchni francuskiej. Prosty i pyszny. Nie używa się do niego formy, tylko ciasto układa się na blasze i wywija brzegi. Trochę przypomina tartę.

❤ Galette możesz zrobić na słono, z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, cebulką.
❤ Najsłynniejsze galette przygotowuje się na Trzech Króli. Ciasto wypełnione jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarno fasoli. Ko je znajdzie, zostaje królem wieczoru.
❤ Rabarbar idealnie pasuje do truskawek, ale i jabłek. Z powodzeniem możesz je stosować wymiennie.
❤ Powoduje, że wypieki są orzeźwiające i wilgotne.
❤ Pamiętaj, że liście rabarbaru są toksyczne. 
❤ Rabarbar ma mało kalorii, w 100 gramach tylko 21! Poza tym jest niskoglikemiczny, więc idealny dla osób, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru.

Składniki na galette z rabarbarem i truskawkami

•2 szklanki mąki
•¾ kostki masła
•1 jajko
•½ szklanki cukru
•szczyptę soli  
•400 g truskawek
•400 g rabarbaru
•3 łyżki cukru trzcinowego
•1 łyżkę budyniu waniliowego w proszku 
•1 białko jajka
•garstkę płatków migdałowych
•kwiaty czarnego bzu do smaku i ozdoby

Jak zrobić galette krok po kroku

1. Mąkę zagnieć z pokrojonym na kawałki masłem, jajkiem, cukrem i solą na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody albo odrobinę mąki.
2. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłódź przez 30 min.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (góra i dół). 
4. Opłucz truskawki, przekrój na połówki. Umyj dokładnie rabarbar, pokrój go na niewielkie kawałki.
5. Owoce delikatnie wymieszaj z cukrem trzcinowym i budyniem w proszku.
6. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Powinno mieć średnicę około 34 cm i grubość 8 mm. 
7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś na nią placek. Na wierzchu rozłóż owoce. 
8. Pozostaw 5 cm wolnego brzegu. Zawiń go na owoce, posmaruj białkiem i posyp migdałami. 
9. Ciasto piecz 35 min na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno, udekorowane kwiatami bzu.

TEKST: BEATA WOŹNIAK  ZDJĘCIe: shutterstock

Zobacz również