weranda.pl werandaweekend.pl

Deser z kawą i owocami jagodowymi

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 15 minut Składnik Składnik: Owoce Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser , Na przyjęcie

WEŹ: 

  • 3 szklanki letnich owoców jagodowych (mogą być na przykład maliny, jagody, truskawki oraz czerwone porzeczki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 1⁄2 szklanki likieru (kawowego, malinowego, migdałowego) 
  • filiżankę gorącej kawy espresso

Owoce wymieszaj z cukrem pudrem do chwili, aż się rozpuści. Podziel na cztery szklanki. Do każdej z nich nałóżpo gałce lodów.Zalej likierem, a następnie polej gorącą kawą. Likier w tym deserze możesz zastąpić kremem, który łatwo zrobisz z serka mascarpone. Połącz go ze skondensowanym mlekiem oraz odrobiną soku z ulubionego cytrusa – pomarańczy lub cytryny i świeżo startą skórką z owocu.

Tekst: Katarzyna Sadłowska

Zdjęcia: Stockfood/Free

Zobacz również