Lustrzane ciastko w kształcie serca z glazurą mirror glaze

Trudność: Średnie Czas przygotowania: około 8 godzin Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

To efektowne deserowe ciastko z połyskującą czerwoną glazurą, które wygląda jak dzieło sztuki! Pod aksamitnym wykończeniem kryje się delikatna musowa struktura z owocowym wnętrzem.

Składniki:

Na mus waniliowy:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

Na owocowy środek (żelkę malinową):

  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody

Na biszkopt:

  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Na glazurę mirror glaze:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 g żelatyny + 1 łyżka wody
  • Czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie żelki malinowej:

  1. Maliny zagotować z cukrem i przetrzeć przez sitko.
  2. Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie rozpuścić w ciepłym puree malinowym.
  3. Wylać do małej foremki (może być silikonowa) i zamrozić.

2. Przygotowanie musu waniliowego:

  1. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 5 minut.
  2. Śmietankę podgrzać (nie gotować!) i rozpuścić w niej białą czekoladę.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia.
  4. Przestudzić i ubić na lekką pianę.

3. Przygotowanie biszkoptu:

  1. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  3. Na końcu dodać mleko.
  4. Wylać na blachę i piec w 180°C przez 8-10 minut.
  5. Po ostudzeniu wyciąć małe serduszka, które będą podstawą deseru.

4. Składanie ciastka:

  1. Do silikonowej foremki w kształcie serca wlać część musu waniliowego.
  2. W środek włożyć zamrożoną żelkę malinową.
  3. Przykryć resztą musu i na końcu umieścić wycięty biszkopt.
  4. Wyrównać powierzchnię i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).

5. Przygotowanie mirror glaze (lustrzanej glazury):

  1. Żelatynę namoczyć w wodzie.
  2. W rondelku zagotować wodę z cukrem i śmietanką.
  3. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę oraz barwnik.
  4. Po kilku minutach dodać żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Przecedzić glazurę przez sitko i schłodzić do 32-35°C (to idealna temperatura do polania).

6. Polewanie i dekorowanie:

  1. Zamrożone ciastko wyjąć z foremki i ustawić na kratce nad talerzem.
  2. Polać glazurą i pozwolić jej spłynąć.
  3. Delikatnie przełożyć na talerz i ozdobić kokosem, płatkami złota lub czekoladą.

Gotowe! 

To eleganckie, kremowe ciastko z efektem lustrzanej glazury zachwyci każdego. Idealne na Walentynki, rocznicę lub wyjątkowy deser!

zdjęcie: shutterstock

Zobacz również