Lustrzane ciastko w kształcie serca z glazurą mirror glaze

To efektowne deserowe ciastko z połyskującą czerwoną glazurą, które wygląda jak dzieło sztuki! Pod aksamitnym wykończeniem kryje się delikatna musowa struktura z owocowym wnętrzem.
Składniki:
Na mus waniliowy:
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Na owocowy środek (żelkę malinową):
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody
Na biszkopt:
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 30 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
Na glazurę mirror glaze:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- 3 g żelatyny + 1 łyżka wody
- Czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie żelki malinowej:
- Maliny zagotować z cukrem i przetrzeć przez sitko.
- Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie rozpuścić w ciepłym puree malinowym.
- Wylać do małej foremki (może być silikonowa) i zamrozić.
2. Przygotowanie musu waniliowego:
- Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 5 minut.
- Śmietankę podgrzać (nie gotować!) i rozpuścić w niej białą czekoladę.
- Dodać ekstrakt waniliowy i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Przestudzić i ubić na lekką pianę.
3. Przygotowanie biszkoptu:
- Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Na końcu dodać mleko.
- Wylać na blachę i piec w 180°C przez 8-10 minut.
- Po ostudzeniu wyciąć małe serduszka, które będą podstawą deseru.
4. Składanie ciastka:
- Do silikonowej foremki w kształcie serca wlać część musu waniliowego.
- W środek włożyć zamrożoną żelkę malinową.
- Przykryć resztą musu i na końcu umieścić wycięty biszkopt.
- Wyrównać powierzchnię i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
5. Przygotowanie mirror glaze (lustrzanej glazury):
- Żelatynę namoczyć w wodzie.
- W rondelku zagotować wodę z cukrem i śmietanką.
- Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę oraz barwnik.
- Po kilku minutach dodać żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Przecedzić glazurę przez sitko i schłodzić do 32-35°C (to idealna temperatura do polania).
6. Polewanie i dekorowanie:
- Zamrożone ciastko wyjąć z foremki i ustawić na kratce nad talerzem.
- Polać glazurą i pozwolić jej spłynąć.
- Delikatnie przełożyć na talerz i ozdobić kokosem, płatkami złota lub czekoladą.
Gotowe!
To eleganckie, kremowe ciastko z efektem lustrzanej glazury zachwyci każdego. Idealne na Walentynki, rocznicę lub wyjątkowy deser!
zdjęcie: shutterstock