Ciasteczka z kremem cytrynowym
WEŹ NA CIASTO:
- kostkę masła
- 1⁄2 szklanki cukru pudru
- jajko
- 1⁄4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- po łyżeczce otartej skórki cytrynowej, ekstraktu wanilii, proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżkę soku z cytryny
WEŹ NA KREM:
- 2 jajka
- 1⁄2 szklanki cukru
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Masło z cukrami utrzyj w makutrze, dodając po trochu jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię, a potem wymieszaną z proszkiem mąkę. Uformuj kulę i włóż do lodówki. Z umytych cytryn wyciśnij do miski sok i zetrzyj skórkę, dodaj jajka, cukier, posiekane masło i mieszaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje. Wyjmij ciasto, rozwałkuj, wytnij ciasteczka z wgłębieniem i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Do okienek nałóż krem i piecz 15 minut w 180°C. Wystudzone oprósz pudrem.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock