Ciasteczka z kremem cytrynowym

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO: 

  • kostkę masła
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 1⁄4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • po łyżeczce otartej skórki cytrynowej, ekstraktu wanilii, proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżkę soku z cytryny 

WEŹ NA KREM: 

  • 2 jajka
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrami utrzyj w makutrze, dodając po trochu jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię, a potem wymieszaną z proszkiem mąkę. Uformuj kulę i włóż do lodówki. Z umytych cytryn wyciśnij do miski sok i zetrzyj skórkę, dodaj jajka, cukier, posiekane masło i mieszaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje. Wyjmij ciasto, rozwałkuj, wytnij ciasteczka z wgłębieniem i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Do okienek nałóż krem i piecz 15 minut w 180°C. Wystudzone oprósz pudrem.

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również