Babka wielkanocna z bezikami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na Wielkanoc

Delikatna, maślana babka z makiem i chrupiącymi bezikami to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Piękna, lekka i prosta w przygotowaniu, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – zwłaszcza gdy udekorujesz ją jadalnymi kwiatami i cukrowymi perełkami. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Weź:

•250 g miękkiego masła
•200 g cukru
•1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego 
•5 jaj
•400 g mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki skrobi ziemniaczanej
•60 g maku
•80 ml mleka
•4 białka 
•200 g cukru pudru 

Do dekoracji:

•cukrowe jaja i perełki
•jadalne kwiaty

Przygotowanie: 

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Formę do babki (28 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
3. Masło z cukrem i ekstraktem utrzyj na gładko. Wbijaj po kolei jaja i dalej ucieraj. Wlej mleko i wymieszaj.
4.  W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i mak. Dodaj utarte jaja z masłem, wymieszaj i przelej do formy.
5. Piecz 45 minut. Ostudź i wyjmij z formy.
6. Białka ubij na gorącej kąpieli wodnej, dodaj cukier puder i wymieszaj.
7. Napełnij rękaw cukierniczy i udekoruj babkę.
8. Połóż dekoracje, posyp cukrem pudrem.

Smacznego! 

OPRACOWANIE: STANISŁAW GIEŻYŃSKI  ZDJĘCIA: StockFood/Irina Meliukh

Zobacz również