Babka wielkanocna z bezikami

Delikatna, maślana babka z makiem i chrupiącymi bezikami to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Piękna, lekka i prosta w przygotowaniu, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – zwłaszcza gdy udekorujesz ją jadalnymi kwiatami i cukrowymi perełkami. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Weź:
•250 g miękkiego masła
•200 g cukru
•1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
•5 jaj
•400 g mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki skrobi ziemniaczanej
•60 g maku
•80 ml mleka
•4 białka
•200 g cukru pudru
Do dekoracji:
•cukrowe jaja i perełki
•jadalne kwiaty
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Formę do babki (28 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
3. Masło z cukrem i ekstraktem utrzyj na gładko. Wbijaj po kolei jaja i dalej ucieraj. Wlej mleko i wymieszaj.
4. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i mak. Dodaj utarte jaja z masłem, wymieszaj i przelej do formy.
5. Piecz 45 minut. Ostudź i wyjmij z formy.
6. Białka ubij na gorącej kąpieli wodnej, dodaj cukier puder i wymieszaj.
7. Napełnij rękaw cukierniczy i udekoruj babkę.
8. Połóż dekoracje, posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
OPRACOWANIE: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: StockFood/Irina Meliukh