Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na Wielkanoc

Na zajączki weź:

  • 240 g mąki (plus ekstra)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • dużą szczyptę soli
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • jajko
  • garstkę rodzynek
  • biały pisak lukrowy

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wlej mleko, dodaj jajko i masło. Ubijaj 2 minuty; jeśli ciasto jest lepkie, podsyp mąką. Wyjmij na stolnicę i wyrób ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na kwadrans pod przykryciem, a potem rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra i wytnij owalną foremką ciastka. Każde natnij do połowy i uformuj uszy króliczka. Zrób z rodzynek nos i oczka. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Piecz w 190ºC, aż będą rumiane. Wyjmij, ostudź i narysuj lukrem wąsy.

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock

Zobacz również