Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego
Na zajączki weź:
- 240 g mąki (plus ekstra)
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- dużą szczyptę soli
- 240 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- jajko
- garstkę rodzynek
- biały pisak lukrowy
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wlej mleko, dodaj jajko i masło. Ubijaj 2 minuty; jeśli ciasto jest lepkie, podsyp mąką. Wyjmij na stolnicę i wyrób ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na kwadrans pod przykryciem, a potem rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra i wytnij owalną foremką ciastka. Każde natnij do połowy i uformuj uszy króliczka. Zrób z rodzynek nos i oczka. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Piecz w 190ºC, aż będą rumiane. Wyjmij, ostudź i narysuj lukrem wąsy.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock