Sałatka śledziowa

Wyborną sałatkę śledziową podajemy z grzankami i kwaśną śmietaną.

Składniki:

• 2 kromki żytniego chleba

• łyżka masła

• 4 jajka ugotowane na twardo

• pół ogórka

• pęczek rzodkiewek

• pęczek szczypiorku

• 6 filetów śledziowych matiasów

• 4 małe ziemniaki

• kwaśna śmietana do podania

Sposób przyrządzania:

Śledzie mocz w zimnej wodzie minimum godzinę, osusz. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź, zdejmij skórkę. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż i łyżką usuń nasiona. Ziemniaki, rzodkiewki i ogórek pokrój w kostkę, a śledzie w kawałki wielkości kęsa. Posiekaj osobno żółtka i białka jajek. Ułóż w misce wszystkie składniki warstwami, zaczynając od śledzi. Odkrój skórkę chleba, miąższ pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym maśle. Osącz na ręczniku papierowym. Posyp sałatkę grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Zobacz również