Sałatka śledziowa

Wyborną sałatkę śledziową podajemy z grzankami i kwaśną śmietaną.
Składniki:
• 2 kromki żytniego chleba
• łyżka masła
• 4 jajka ugotowane na twardo
• pół ogórka
• pęczek rzodkiewek
• pęczek szczypiorku
• 6 filetów śledziowych matiasów
• 4 małe ziemniaki
• kwaśna śmietana do podania
Sposób przyrządzania:
Śledzie mocz w zimnej wodzie minimum godzinę, osusz. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź, zdejmij skórkę. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż i łyżką usuń nasiona. Ziemniaki, rzodkiewki i ogórek pokrój w kostkę, a śledzie w kawałki wielkości kęsa. Posiekaj osobno żółtka i białka jajek. Ułóż w misce wszystkie składniki warstwami, zaczynając od śledzi. Odkrój skórkę chleba, miąższ pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym maśle. Osącz na ręczniku papierowym. Posyp sałatkę grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną.