
Kolorowe pisanki. Czym barwić jajka naturalnymi sposobami?
Po co kupować farbki do jajek, skoro sama natura oferuje świetne barwniki?
Czytaj dalej
Jak wyglądała staropolska Wielkanoc? O dawnych tradycjach kulinarnych opowiada historyk Jarosław Dumanowski
O ucztach wielkoczwartkowych i ciastach bez cukru opowiada Jarosław Dumanowski, historyk, znawca kuchni staropolskiej.
Czytaj dalej
Ile, jak często i po co? Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jajkach
O wielkanocnym daniu numer jeden opowiada profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zwany naczelnym jajologiem kraju.
Czytaj dalej
Ostatkowe tradycje z różnych zakątków Polski
Podczas karnawału świat stawał na głowie. Zamiast pracować, tańcowano po karczmach i urządzano procesje przebierańców. W odstawkę szło umiarkowanie w jedzeniu i piciu, a już zupełne szaleństwo następowało w ostatki, kiedy to trzeba było się najeść i wytańczyć na zapas przed nadchodzącym postem.

Przysłowia na luty
Sprawdź, co mówią mądrości ludowe o pogodzie, czyli poznaj przysłowia o lutym.
Czytaj dalej
Dlaczego pijemy szampana na Nowy Rok?
Wydawać by się mogło, że jak Europa długa i szeroka, chyba tylko nieletni i ciężko niedomagający nie wznoszą noworocznego toastu szampanem.
Czytaj dalej
Tupot białych mew? Polecamy sprawdzone sposoby na kaca
Chcesz szybko postawić się na nogi? Oto sprawdzone i najlepsze sposoby na kaca.
Czytaj dalej
Polskie tradycje bożonarodzeniowe
Poznaj tradycje i zwyczaje bożonarodzeniowe w Polsce, historię świętego Mikołaja oraz choinki.
Czytaj dalej