
Wielkanocne zwyczaje - skąd się wzięły, jak kiedyś celebrowano wielkanocne tradycje i dlaczego nie zawsze były bezpieczne?
Proszę wziąć głęboki oddech, usiąść i zapomnieć na chwilę o kurczaczkach, zajączkach i barankach z czekolady. Będzie bowiem mowa o Wielkanocy, prastarym święcie „z dreszczykiem”, kilkudniowym spektaklu celebrującym śmierć i odrodzenie. Można (było) wziąć udział w procesji biczowników, poodpalać fajerwerki albo… nadgryźć apostoła, oczywiście z marcepanu. Poznajcie niezwykłe historie zwyczajów wielkanocnych.
Czytaj dalej
Przysłowia na marzec. Sprawdź czy wszystkie znasz!
W marcu jak w garncu to najbardziej znane przysłowie. Ale są jeszcze inne, sprawdź czy je znasz i czy się sprawdzają.
Czytaj dalej
Polskie pisanki wielkanocne - poznaj regionalne wzory i krótką historię pisanek, która sięga aż... Mezopotamii
Kurpiowskie, kaszubskie, podlaskie… Pisanki mienią się w Polsce różnymi kolorami i wzorami w zależności od regionu. Zobacz najciekawsze polskie zdobienia pisanek wielkanocnych z całego kraju oraz poznaj ich nieoczywistą historię.
Czytaj dalej
Prima aprilis - krótka historia święta 1 kwietnia
Prima aprilis obchodzony jest 1 kwietnia. Tego dnia mieszkańcy Europy od ponad siedmiu wieków wciskają sobie nawzajem kit i płatają figle. Jakie żarty na prima aprilis były kiedyś w dobrym tonie? Poznaj krótką historię tego dnia.

Dawne świąteczne tradycje, wierzenia i przesądy. Skąd wzięły się kolędy? Dlaczego wkładamy sianko pod obrus? I wiele innych...
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, kiedy ożywają rozmaite przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje i wierzenia. Które z nich przetrwały do dziś, a o których zachowały się jedynie wzmianki w książkach? Sprawdźcie!
Czytaj dalej
Kolorowe pisanki. Czym barwić jajka naturalnymi sposobami?
Po co kupować farbki do jajek, skoro sama natura oferuje świetne barwniki?
Czytaj dalej
Jak wyglądała staropolska Wielkanoc? O dawnych tradycjach kulinarnych opowiada historyk Jarosław Dumanowski
O ucztach wielkoczwartkowych i ciastach bez cukru opowiada Jarosław Dumanowski, historyk, znawca kuchni staropolskiej.
Czytaj dalej
Ile, jak często i po co? Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jajkach
O wielkanocnym daniu numer jeden opowiada profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zwany naczelnym jajologiem kraju.
Czytaj dalej