

Kolorowe pisanki. Czym barwić jajka naturalnymi sposobami?
Zrób to samW łupinkach cebuli farbujemy jajka od zawsze. Tym razem sięgnij także po czerwoną kapustę, buraki, czarne jagody...
Jak zrobic kolorowe pisanki? Oto najczęściej stosowane barwniki do jajek:
Cebula – jeśli ugotujesz jajka w wodzie z łupinkami, zafarbują się na kolor brązowy. By brąz był bardziej intensywny, dodaj igły jodłowe, by był jaśniejszy – białe części cebuli. Przez dodanie łupin z orzecha można uzyskać złotawy kolor.
Czerwona kapusta zafarbuje skorupki na intensywny niebieski kolor, jeśli ją drobno poszatkujesz i zagotujesz z łyżką ałunu.
Czerwony burak da różowoczerwony kolor – wystarczy włożyć ugotowane, jeszcze ciepłe jajka do podgrzanego soku z buraków. Natomiast gotowanie jajek z surowymi burakami lub burakami ze słoika, nawet jeśli dodasz do wywaru ałun, da mało ciekawy, jasnobrązowy kolor.
Naturalne pisanki – inne barwniki:
Jagody – zarówno mrożone, jak i ze słoika dadzą, w zależności od czasu gotowania, kolor bzu lub intensywny niebieski.
Pokrzywa – barwi na zielono, podobnie trawa, liście barwinka, kora brzozowa, wywar z jemioły. Kolor jasnozielony uzyskamy, gotując liście szpinaku, także mrożonego.
Herbata mate, rumianek z dodatkiem ałunu zafarbuje skorupki na żółto, tak jak liście młodej jabłoni i igły modrzewiowe.
Herbata rooibos z ałunem da intensywny odcień curry. Możesz wypróbować także różne herbatki owocowe oraz napar z dziurawca i z bratków. Zresztą możliwości jest sporo.
Uwaga: Gotowe, już schłodzone jajka warto przetrzeć odrobiną oleju – dzięki temu zyskają ładny naturalny połysk.

Pisanki z listkami zioł:
1. Na jajku ułóż delikatnie – nie przyklejaj! – ziółko, listek albo kwiatek.
2. Włóż jajko do zawiązanej z jednej strony siateczki.
3. Zawiąż ostrożnie siateczkę z drugiej strony.
Tak przygotowane jajka włóż do wody z łupinkami cebuli. Gotuj na twardo, aż skorupki zabarwią się na brązowo.
Uwaga: Inny barwnik uzyskasz, używając któregoś z podanych obok produktów.
Farbowanie pisanek krok po kroku:
Umyj jajka dokładnie gąbką zwilżoną wodą z mydłem, stempel usuniesz kilkoma kroplami zwykłego mleczka do czyszczenia. Czyste jajka wstaw na około pół godziny do wody z octem – dzięki temu farba będzie się lepiej trzymała. Do każdego roztworu dobrze dodać łyżkę stołową ałunu, co sprawi, że kolory będą bardziej intensywne.
By przygotować barwnik, należy rozdrobnić wybrane rośliny i gotować je 30-40 minut. Jajka można ugotować na twardo i dopiero potem włożyć na około 10 minut do jeszcze gorącego roztworu. Ale można też – i tak właśnie robiliśmy to my – gotować je razem z rozdrobnionymi roślinami. Pamiętaj przy tym, by przekłuć jajka, by nie popękały w czasie gotowania.
Uwaga: do gotowania weź jakiś stary garnek, bo roztwór z pewnością je zafarbuje.
Pisanki zdobione złotem:
Rzecz jasna, nie prawdziwym złotem, tylko cieniutką folią zdobniczą. Ale nie uda ci się nakleić jej bezpośrednio na skorupki, musisz użyć bibułki.
1. Narysuj wybrany motyw i przekalkuj na bibułkę.
2. Małymi ostrymi nożyczkami wytnij motyw.
3. Posmaruj delikatnie odrobiną kleju i naklej na jajko.
4. Teraz posmaruj motyw z wierzchu klejem, uważając, by nie pobrudzić nim skorupki poza bibułką.
5. Delikatnie układaj na motywie kawałki cienkiej błyszczącej folii i ostrożnie przyciskaj je pędzelkiem.
Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Stół wielkanocny – dekoracje z kwiarów, piórek i pisanek
Zobacz także: Pomysły na pisanki wielkanocne bez barwienia i malowania