Tarta z kremowym serkiem i borówkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO:

  • 1½ szklanki mąki pszennej razowej 
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ kostki zimnego masła
  • żółtko
  • szczyptę soli  

WEŹ NA KREM:

  • kubełek gęstego jogurtu
  • opakowanie kremowego białego serka
  • galaretkę cytrynową
  • cukier
  • sok z limonki  do dekoracji
  • po kubku borówek i jeżyn
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj lub szybko wyrób ręcznie składniki ciasta, uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na godzinę, a potem nasmaruj masłem dużą formę do tarty, obsyp ją bułką tartą, wyklej ciastem, ponakłuwaj je widelcem. Nakryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą albo specjalnymi kamykami. Włóż ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200ºC, zdejmij obciążenie i jeszcze kilka minut dopiecz. Wystudź w formie. Zmiksuj wyjęte z lodówki ser i jogurt z rozpuszczoną w małej ilości wody galaretką, dopraw do smaku cukrem i sokiem, wyłóż na wystudzone ciasto i posyp „na bogato” owocami i miętą.

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również