Tarta z kremowym serkiem i borówkami
WEŹ NA CIASTO:
- 1½ szklanki mąki pszennej razowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ kostki zimnego masła
- żółtko
- szczyptę soli
WEŹ NA KREM:
- kubełek gęstego jogurtu
- opakowanie kremowego białego serka
- galaretkę cytrynową
- cukier
- sok z limonki do dekoracji
- po kubku borówek i jeżyn
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj lub szybko wyrób ręcznie składniki ciasta, uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na godzinę, a potem nasmaruj masłem dużą formę do tarty, obsyp ją bułką tartą, wyklej ciastem, ponakłuwaj je widelcem. Nakryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą albo specjalnymi kamykami. Włóż ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200ºC, zdejmij obciążenie i jeszcze kilka minut dopiecz. Wystudź w formie. Zmiksuj wyjęte z lodówki ser i jogurt z rozpuszczoną w małej ilości wody galaretką, dopraw do smaku cukrem i sokiem, wyłóż na wystudzone ciasto i posyp „na bogato” owocami i miętą.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock