Cebule do ziemi

Sadzimy je właśnie teraz, żeby zakwitły wiosną. Im lepsze wybierzemy, tym piękniej będą wyglądały za pół roku.

Powinny więc być zdrowe, bez plam, z ładnymi łuskami, duże i twarde. Nie mogą mieć liści ani korzeni.

Przed zakopaniem warto je „zaszczepić” – pomoczyć kilkanaście minut w grzybobójczym Kaptanie albo Topsinie. Świetną naturalną zaprawą jest też roztwór bioczosu. Najwcześniej, na początku września, sadzimy narcyzy i szachownice, pod koniec września krokusy, cebulice, przebiśniegi, śnieżyce, a w październiku tulipany, szafirki, hiacynty, kosaćce cebulowe i czosnki ozdobne.

reklama

Ziemia dla nich powinna być żyzna i luźna, a miejsce niezbyt podmokłe. Pamiętajmy, żeby nie sadzić cebul tam, gdzie rosły pomidory, fasola, ogórki, a także inne cebule – ziemia w tych miejscach jest słabsza i narażona na zakażenia rozmaitymi chorobami.

Ważna jest głębokość dołków – równa trzykrotnej wysokości cebul. Duże bulwy lilii zakopujemy więc 20 cm pod ziemią, narcyzy na 15 cm, a małe – szafirków – na 10 cm. Rośliny wkładamy piętką do dołu, potem uklepujemy ziemię.


Tekst: Redakcja
Infografika: Grażyna Rodziewicz/ Agencja Gazeta

Zobacz również