Patrzysz w lustro i wspominasz wakacje – słońce, wodę, wiatr. Została ci już tylko opalenizna i... przesuszona skóra. Zanim ją dobrze nawilżysz, zrób peeling. Ale nie kupuj go w sklepie, wyczaruj sama.
Peeling cukrowy ze słodką pomarańczą
Składniki (na cztery zabiegi):
• szklanka brązowego cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki korzennej mieszanki (utłuczone w moździerzu goździki, cynamon, mięta, posiekana morela)
• 2 łyżki oleju ze słodkich migdałów
• łyżka oleju makadamia
• 20 kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki soku ze świeżych owoców
Receptura:
Cukier wsyp do miseczki. Dodaj korzenną mieszankę. W oddzielnym naczyniu połącz oleje makadamia, ze słodkich migdałów, z pestek moreli oraz olejek pomarańczowy. Przelej je do miseczki z cukrem i ziołami i dobrze wymieszaj.
Sposób użycia:
Zabieg rób raz w tygodniu. Po wilgotnej skórze rozprowadź cienką warstwę peelingu. Masuj w kierunku serca, wykonując kuliste ruchy. Zacznij od stóp, potem ręce, ramiona i reszta ciała. Po około trzech minutach spłucz skórę chłodną wodą.
Pozostanie delikatnie natłuszczona, więc nie musisz już pamiętać o balsamie.
Właściwości peelingu:
• brązowy cukier trzcinowy ma właściwości ścierające – złuszczy naskórek; zawiera też naturalny kwas owocowy
• korzenna mieszanka, olejek pomarańczowy lub sok wzbogacą peeling o witaminę C mającą właściwości przeciwutleniające i nadadzą ciału zmysłowy zapach
• olej ze słodkich migdałów zawiera witaminy A i E, które nawilżą skórę i przywrócą jej gładkość
• olej makadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – wspaniale regeneruje przesuszoną słońcem i wiatrem cerę
Składniki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na stronie www.ecospa.pl
Fotografie: archiwum, Stockfood/Free, Shutterstock.com